Kwiecień 12th, 2010

Naukowcy porównując DNA mikroorganizmów zauważyli, że w organizmach mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni zasiedliły się bakterie pomagające im lepiej trawić glony. Wchodzą w skład bulionu dashi wykorzystywanego w kuchni japońskiej do przygotowywania zup. Są też wykorzystywane w przygotowaniu potraw na bazie ryżu, tj. popularnej przekąski w Japonii: onigiri uformowanej w trójkątny bądź owalny kształt oraz popularnego i u nas sushi.

Wynika to z tego, że Japończycy od setek lat jedzą dużo roślin morskich przekazując część swoich genów bakteriom żyjącym w ludzkich jelitach. Przez lata wykształcili w swoich organizmach unikatową florę bakteryjną. *Korzystałam z artykułu zamieszczonego w Gazecie Wyborczej.

GD Star Rating
loading...
Specjalna bakteria w jelitach u Japończyków, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Zobacz też:

  1. Karnawałowe zabawy w kuchni
  2. Yaeba, czyli zęby Japończyków
Tags:

This entry was posted on poniedziałek, Kwiecień 12th, 2010 at 00:02 and is filed under Japonia, Kulinaria, Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*